Raport Potargowy

Raport Potargowy 2018-07-23T10:52:57+00:00

Warsaw Food Expo 2018 – impreza ze smakiem

Warsaw Food Expo, mimo że jest imprezą stosunkowo nową na targowej mapie Polski, już wyraziście zaznaczyła swą obecność jako wydarzenie w ramach którego zorganizowana została najliczniejsza dotychczas w Polsce strefa spotkań bezpośrednich z zagranicznymi importerami oraz przedstawicielami działów zakupów z sieci handlowych i HoReCa. W ciągu trzech dni targowych odbyło się ponad 600 sesji spotkań indywidualnych pomiędzy polskimi i zagranicznymi producentami żywności, a importerami z ponad 15 krajów oraz z ponad 10 zakupowcami reprezentującymi sieci handlowe i rynek HoReCa w Polsce.

Oficjalnej ceremonii otwarcia Targów dokonał Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Pan Krzysztof Jurgiel w obecności reprezentantów instytucji resortu rolnictwa, w tym agencji rządowych wspierających eksport oraz delegacji zagranicznych, korpusu dyplomatycznego i szefów organizacji branży rolno-spożywczej.

W ramach przestrzeni targowej swoją ofertę zaprezentowało blisko 200 producentów i dystrybutorów żywności oraz przetwórcy i przedstawiciele sieci handlowych. Na Warsaw Food Expo dostępne były produkty przemysłu spożywczego z zakresu: przetwórstwa owocowo-warzywnego, mięsnego i rybnego, mleczarskiego, piekarskiego i cukierniczego, spirytusowego, winiarskiego, ziemniaczanego, olejarskiego i tłuszczowego.

Miłośnicy poszukiwania i odkrywania kulinarnych ciekawostek też mogli być usatysfakcjonowani – regionalne produkty spożywcze z wybranych regionów Polski i Europy można było próbować i zamawiać u producentów żywności m.in. z Włoch, Portugalii, Wielkiej Brytanii, Litwy, Białorusi, Wietnamu, Bośni i Hercegowiny, Korei Południowej, Austrii, Turcji którzy szukają kontaktów handlowych w Europie Środkowo-Wschodniej, a Polska z uwagi na swoje położenie geopolityczne stanowi najlepsze miejsce do realizacji tego celu. Przyciągały stoiska województw i krain – zarówno patrona Warsaw Food Expo 2018 czyli Lubelskiego, ale także regionów ważnych dla polskiego rolnictwa i przetwórstwa jak Podlasie, Mazowsze czy Wielkopolska.

Pojawili się też ważni i liczący się producenci. Nikogo nie trzeba było namawiać, by zajrzeć na stoisko producenta zdrowych przekąsek – ich producent, firma Sante, była partnerem targów oraz organizatorem Konkursu kulinarnego dla Dzieci i rodziców pod Hasłem „Gotuj na dzień Mamy z SANTE”.

Ważnym elementem targów były spotkania producentów żywności z importerami – sieciami handlowymi oraz dystrybutorami z zagranicy. Przyjechali na nie kontraktorzy z kilkunastu krajów Świata, w tym m.in. z Egiptu, ZEA, Rosji, Mołdawii, Ukrainy, Chin, Indii, Mongolii, Litwy, Białorusi, Iranu, Serbii, USA. Dzięki tym spotkaniom wielu polskich i zagranicznych wystawców już w trakcie targów podpisało kontrakty na dostawy.

Tegoroczne targi to także ważne debaty dla sektora rolno-spożywczego współorganizowane przez partnerów targów z udziałem wiodących sieci handlowych, sektora nauki, przetwórstwa oraz producentów – współorganizowana z Polską Organizacją Handlu i Dystrybucji debata na temat odpowiedzialnego gospodarowania żywnością w sieciach handlowych oraz poprowadzona przez Profesora dr hab. Antoniego Plutę z Wydziału Nauk o Żywności SGGW debata – Najnowsze trendy w produkcji żywności – szanse na ekspansję rynkową.

By lepiej wiedzieć, co i jak gotować, oraz jak podawać można było uczestniczyć w warsztatach kulinarnych i pokazach organizowanych przez Partnera Targów – Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni. W podwarszawskim Nadarzynie z pokazami kulinarnymi pojawili się także lubiani i powszechnie znani z mediów szefowie kuchni – Robert Sowa, Pascal Brodnicki, Agnieszka Mielczarek oraz Robert Makłowicz ze specjalnym wystąpieniem na temat zmieniającego się oblicza kuchni polskiej. Pod szyldem Kucharze bez granic zjednoczyli się pracujący w różnych warszawskich restauracjach, szefowie kuchni i kucharze – gotowali i serwowali najcudowniejsze przysmaki, a na stoisko w ekspresyjny, charakterystyczny dla siebie sposób, zapraszał Kevin Aiston.

W ciągu trzech dni Warsaw Food Expo odwiedziło blisko 7.000 profesjonalistów z branży.