Mistrz kulinarny Robert Sowa specjalnie dla Was przyrządzi wyśmienite dania podczas targów Warsaw Food Expo 2018.

Mistrz kulinarny Robert Sowa specjalnie dla Was przyrządzi wyśmienite dania podczas targów Warsaw Food Expo 2018.

Zapraszamy do wspólnego gotowania w piątek 25 maja już od godziny 10.30 na scenie głównej. Zobacz i zasmakuj najnowsze trendy podczas gotowania “Jakość wyznacza trendy-gotujemy z gwiazdami”.
Ciekawe przepisy, znakomici kucharze, spotkania biznesowe i smakowite degustacje – te i inne atrakcje czekają na Was już 24-26 maja w Ptak Warsaw Expo.

Kup bilet i weź udział w wielu kulinarnych atrakcjach i KUP BILET

Bilet wstępu na Międzynarodowe Targi Żywności Warsaw Food Expo 2018 upoważnia do wstępu na wszystkie wydarzenia odbywające się podczas Targów.

💚Sprawdź co na Ciebie czeka – PROGRAM WYDARZEŃ

Robert Sowa – Mistrz Kulinarny, kreator menu największych wydarzeń kulturalno-kulinarnych w Polsce. Znany z programów telewizyjnych i audycji radiowych. Wiceprezes elitarnej Fundacji Klubu Szefów Kuchni, były kucharz polskiej reprezentacji w piłce nożnej, twórca menu dla pasażerów Polskich Linii Lotniczych LOT.

Karierę gastronomiczną rozpoczął w rodzinnym Krakowie, zdobywając doświadczenie jako kucharz i kelner. Lata 1988-1992 spędził w Austrii, gdzie terminował u znanej w branży hotelarsko-gastronomicznej rodziny Cammerlander w tyrolskim Gerlos i w Bad Ischl. Po powrocie z Austrii, przez 17 lat zarządzał kuchnią warszawskiego Hotelu Jan III Sobieski. We wrześniu 2010 roku postanowił spróbować swoich sił w nowym miejscu… I od tego czasu realizował swoje marzenie o autorskiej restauracji. Robert Sowa to juror wielu konkursów kulinarnych organizowanych w Polsce i reprezentant kraju podczas prestiżowych konkursów i pokazów kulinarnych (m.in. jako pierwszy Polak juror konkursu Bocuse d’Or w Lyonie w roku 1995 i w Montpellier w roku 1998).

W 2003 roku podczas Dni Polskich w Berlinie otrzymał podziękowanie za promowanie Kuchni Polskiej na Świecie. Wyróżniony tytułem honorowym przez Kulinarny Instytut Francuski, laureat najbardziej prestiżowej nagrody “Oskar Kulinarny 2004” w kategorii osobowość kulinarna roku oraz „Oskar Kulinarny 2006” w kategorii książka, przyznawanych przez liczne grono dziennikarzy. W 2008 roku Robert został uhonorowany tytułem „Gentleman Roku” przyznawanym przez miesięcznik Gentleman. W 2009 r. otrzymał Złoty Medal Polskiego Klubu Biznesu, tytuł Członka Akademii Polskiego Sukcesu oraz Luksusową Markę Gentlemana za popularyzację sztuki kulinarnej w Polsce. W 2010 roku został wyróżniony Hermesem “Poradnika Restauratora” w kategorii Osobowość Gastronomii oraz znalazł się w gronie 100 najbardziej wpływowych mężczyzn w Polsce wyłonionych przez miesięcznik „Gentleman”. Wielbicielom dobrego jedzenia znany jest jako ambasador ryb i owoców morza z Norwegii. To także  propagator dań prostych, ciekawych i zdrowych oraz główny szef wakacyjnego gotowania podczas letnich imprez organizowanych pod hasłem „Lato z Radiem” (2010 i 2011 rok),  „Koncertowe Lato – muzyka najlepsza pod słońcem” „Przebojowe Lato 2007, 2008”, „Lato Przebojów 2009 Radia ZET i tygodnika Gala” oraz “Złote przeboje na wakacjach” (2013 i 2014 rok).Robert Sowa słynie ze smacznej kuchni z przyprawami firmy Prymat, z którą współpracuje od 2006 roku (www.prymat.pl, www.doradcasmaku.pl). Jest także patronem kulinarnym kultowych polskich restauracji bistro „Meta” w Warszawie, Zakopanem, Toruniu i Łodzi. Obecnie jest właścicielem autorskiej restauracji „Sowa i przyjaciele” w Warszawie.

Telewidzowie wiele lat oglądali go w niedzielnym kąciku kulinarnym w programie Dzień Dobry TVN. W 2012 roku występował w roli Master Chef’a w lubianym i popularnym show „Kocham Cię, Polsko” (TVP 2). W 2012 roku gotował w „Pytaniu na śniadanie”, w 2013 można go było zobaczyć w programie TVP2 „Życie od kuchni”. W latach 2013-2014 był również prowadzącym dwóch edycji programu “Przepis dnia” w TVP1. Robert Sowa jest autorem takich książek kulinarnych jak „Esencja Smaku”, „Romans Kulinarny”, „W Poszukiwaniu smaku doskonałego” czy „Życie kocha jeść”. W latach 2009-2012 skomponowane przez Roberta Sowę menu było serwowane w samolotach Polskich Linii Lotniczych LOT w klasie biznesowej, a w okresie 2011-2012 także w klasie ekonomicznej. Hobby Roberta Sowy to organizowanie ciekawych wydarzeń kulinarnych, zdobywanie kolejnych doświadczeń zawodowych i odkrywanie nowych smaków podczas licznych podróży kulinarnych po kraju i świecie.

2018-05-15T13:42:57+00:00 15/05/2018|