Zakres branżowy

Zakres branżowy 2017-05-22T10:31:40+00:00

strefa Mięsa i Ryb

01 Mięso świeże  02 Ryby
03 Przetwory mięsne
04 Przetwory rybne  05 Wędliny

Przemysł mięsny to największa branża przemysłu spożywczego w Polsce. Na krajowym rynku królują wieprzowina i wołowina, na które przypada ponad połowa całkowitej konsumpcji. Rośnie też znaczenie drobiu. Polskie mięso i wędliny doceniane są także za granicą.

strefa Owoców i Warzyw

01 Owoce  02 Warzywa
03 Przetwory z owoców i warzyw
04 Soki i napoje

Polska to ważny producent owoców oraz warzyw. To tutaj zbiera się najwięcej w całej Unii Europejskiej: jabłek, wiśni, malin, porzeczek i borówki wysokiej. Polskie owoce i warzywa trafiają do konsumentów na całym świecie.

Strefa Mleka

01 Mleko  02 Masło
03 Sery dojrzewające
04 Sery twarogowe
05 Przetwory mleczne

Mleko jest niezwykle wartościowym składnikiem diety człowieka. Polska to czwarty producent mleka w Unii Europejskiej, a nasze mleczarnie i ich produkty cieszą się świetną opinią, zarówno na wschód, jak i na zachód od granic kraju. Na rynku wciąż pojawiają się nowe, atrakcyjne przetwory mleczne, które warto promować także na rynkach zagranicznych.

strefa Piekarsko-cukiernicza

01 Pieczywo tradycyjne
02 Pieczywa ekologiczne
03 Wyroby ciastkarskie  04 Słodycze

Krajowa branża piekarsko-cukiernicza liczy około 13 tysięcy podmiotów: od małych rodzinnych firm, po wielkie przedsiębiorstwa, których produkty znaleźć można na półkach, nie tylko polskich sklepów. Na rynku zarysowują się nowe trendy żywieniowe. Rośnie przede wszystkim spożycie zdrowego, wieloziarnistego pieczywa oraz na naturalnym zakwasie.

strefa Alkoholi

01 Wina  02 Nalewki  03 Piwa regionalne
04 Cydry

Światowy rynek alkoholi dynamicznie się zmienia. Z roku na rok wzrasta zainteresowanie dobrej jakości winem. Także polskie wino coraz częściej kojarzy się z wysoką jakością i wyrazistym smakiem. Uznanie konsumentów zdobywa także cydr oraz piwa rzemieślnicze. Strefa Alkoholi będzie miejscem prezentacji szerokiej oferty win i alkoholi mocnych, wyselekcjonowanych przez międzynarodowych i polskich producentów.

Strefa Alkoholi to także przestrzeń prezentacji oferty mini i mikrobrowarów, a także potentatów branży, producentów cydru i napojów alkoholowych na bazie owoców i firm, które dostarczają maszyny i surowce do ich wyrobu

Strefa BIOżywności

01 Owoce i warzywa
02 Przetwory z owoców i warzyw
03 Soki  04 Mięso i jego przetwory
05 Kasze i ziarna  06 Oleje i oliwy

Branża żywności certyfikowanej jest obecnie najdynamiczniej rozwijąjącym się sektorem spożywczym w Polsce. Powstają liczne sklepy ze zdrową żywnością, ekologiczne gospodarstwa, a półki BIO w sieciach handlowych zapełniają się coraz to nowymi produktami. Jest to odpowiedź na rosnące potrzeby konsumentów i oczekiwania rynku. Rynek żywności ekologicznej jest wciąż nienasycony, a popyt wciąż rośnie.

Strefa Miodu

01 Miody  02 Produkty pszczele

Dobre warunki klimatyczne oraz geograficzne od lat sprzyjały polskiemu rynkowi pszczelarskiemu. Produkcja miodu w Polsce dynamicznie rośnie, a najwyższej jakości miody z Polski stają się coraz popularniejsze za granicą. W latach 2008 – 2014 eksport polskich miodów zanotował wzrost o 230 %.

Strefa Koncentratów Spożywczych

01 Kawa  02 Herbata  03 Przyprawy
04 Oleje  05 Sosy

W tym miejscu zgromadzimy najlepszych dostawców kawy, herbaty, sosów, przypraw i olejów. Sprawdzić tu będzie można w jaki sposób je podawać i łączyć, by otrzymać wyjątkowe efekty smakowe.

strefa Grillowania

Wspólne grillowanie
z najlepszymi specjalistami

Polacy pokochali rodzinne grillowanie w sezonie wiosenno-letnim. Sprzedaż produktów przyznaczonych do grillowania stale rośnie. Zmieniają się też oczekiwania konsumentów. Oprócz tradycyjnej kiełbasy i karkówki na grillu przyrządza się teraz wiele innych potraw, w tym także wegetariańskich.

strefa Restauracji Narodowych

Restauracje i punkty gastronomiczne z kuchnią narodową

Ogromną popularnością cieszą się restauracje, w których można zasmakować w kuchni innych krajów, często tych najbardziej egzotycznych. Nie tylko więc restauracje włoskie czy francuskie, ale także te meksykańskie i japońskie dzień po dniu przyciągają mnóstwo polskich gości.

Strefa Pokazów Kulinarnych

01 Spotkania z mistrzami kulinarnymi
02 Pokazy kulinarne przygotowane
przez kucharzy z Ogólnopolskiego
Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni
03 Restauracja Klubu Szefów Kuchni
– prowadzona przez najlepszych
szefów kuchni w Polsce
04 Degustacje żywności
05 Degustacje win

Targi to wspaniała okazja by spędzić czas w miłej atmosferze oraz skorzystać z licznych atrakcji m.in. obserwować mistrzów kulinarnych podczas różnorodnych pokazów. Czeka nas na przykład niezwykły I Konkurs Kulinarny Josepha Seeletso „Od Okawango po Bałtyk”, organizowany przez firmę Ready PR. Celem tego przedsięwzięcia jest wyłonienie wybitnych talentów kulinarnych wśród kucharzy pracujących w polskich restauracjach i hotelach.

Strefa Edukacyjna

01 Warsztaty kulinarne z udziałem szefów kuchni  02 Szkolenia i konkursy w ramach Akademii Kelnerskiej Grzegorza Górnika
03 Szkolenia prowadzone przez najlepszych w kraju baristów

W ramach targów stworzymy specjalnie wydzieloną strefę edukacyjną, w której uczniowie szkół gastronomicznych będą mogli wziąć udział w niezwykłych lekcjach, które poprowadzą specjaliści z zakresu wykorzystania surowców spożywczych w profesjonalnej kuchni. Odbędą się tu również prezentacje i szkolenia na temat najnowszych trendów w żywieniu człowieka. Będzie można także wysłuchać wykładów skierowanych do kierowników placówek zbiorowego żywienia dotyczących przygotowywania posiłków w stołówkach szkolnych, przedszkolnych oraz w szpitalach.

Strefa polskiej
Żywności Regionalnej

01 polska Żywność regionalna
02 Produkty spożywcze ze znakiem: Jakość-Tradycja, Chronione Oznaczenie Geograficzne, Gwarantowana Tradycyjna Specjalność
03 Instytucje promujące regiony Polski

Polska jest krajem o bogatej kulturze kulinarnej. Słyniemy nie tylko z oscypków, sękaczy, bigosu, czy pierogów, ale także z wyśmienitych wódek i nalewek. Powstają liczne szlaki kulinarne oraz system znakowania produktów regionalnych. Z roku na rok przybywa wyrobów ze znakiem „Jakość-Tradycja”, „Chronione Oznaczenie Geograficzne”, czy „Gwarantowana Tradycyjna Specjalność”.

Strefa europejskiej
Żywności Regionalnej

01 Żywność z regionów europejskich Produkty żywnościowe ze znakiem Chronionego Oznaczenia Geograficznego, Chronionej Nazwy Pochodzenia, Gwarantowanej Tradycyjnej Specjalności
02 Regionalne wydziały promocji
03 Izby gospodarcze i przemysłowo-handlowe

Zwiedzając Europę Polacy coraz chętniej kierują się kulinarną mapą odwiedzanych regionów. Uwielbiamy bułgarskie przetwory z róży, węgierskie wina, włoskie oliwy, czy słoweńską lutenicę. Jesteśmy otwarci na różne kuchnie i smaki. Wizyta w Strefie Regionów Europy podczas targów Warsaw Food Expo będzie okazją do spróbowania wielu dań oraz napojów z różnych regionów naszego kontynentu.

W dniach 01-03 czerwca 2017 r. odbędą się Targi Żywności WARSAW FOOD EXPO 2017

Podczas Targów Żywności WARSAW FOOD EXPO 2017 zaprezentuje się blisko 300 wystawców, z bogatą ofertą różnorodnych produktów mięsnych, mleczarskich, owocowo-warzywnych, wyrobów cukierniczych, napojów, w tym również wina, piwa, cydrów, wódek i nalewek. Ciekawą ofertę spożywczą zaprezentują także wystawcy z Czech, Słowacji, Węgier, Rumunii, Bułgarii, Grecji, Włoch w ramach prezentacji charakterystycznych dla nich regionów i szlaków kulinarnych.

Firmy z branży spożywczej – producenci oraz dystrybutorzy żywności z kraju i zagranicy przedstawią szereg nowości produktowych, a także praktyczne możliwości ich zastosowania w żywieniu ludzi w obiektach gastronomicznych i gospodarstwach domowych.

Klienci branżowi będą mogli zapoznać się z aktualną ofertą najwyższej jakości produktów spożywczych firm rodzimych oraz wystawców zagranicznych.

Odwiedzający nasze targi klienci indywidualni będą mogli skosztować wybornych serów, wędlin i przetworów z owoców i warzyw, poznać smaki win z różnych regionów Polski i Europy, piw, cydrów, nie tylko z wytwórni przemysłowych, ale również z browarów i cydrowni rzemieślniczych. Będzie to okazja do nabycia niepowtarzalnych smakołyków w wyjątkowych cenach.

Rodziny będą mogły spędzić wyjątkowy czas w miłej atmosferze, z mnóstwem atrakcji dla dzieci, a także obserwować mistrzów kulinarnych podczas licznych pokazów i konkursów.

Dla wszystkich, którzy poszukują inspiracji przed rozpoczynającym się właśnie sezonem grillowym proponujemy ogromną zewnętrzną strefą grillowania i spotkanie z najlepszymi w kraju specjalistami w tej dziedzinie.

Na Targach Żywności WARSAW FOOD EXPO 2017 zaprezentujemy strefy produktowe:

  • Strefa Mięsa (mięso i jego przetwory)
  • Strefa Mleka (mleko i jego przetwory)
  • Strefa Owoców i Warzyw (owoce i warzywa oraz ich przetwory)
  • Strefa Miodu (miód i produkty pszczelarskie)
  • Strefa Piekarsko-Cukiernicza (produkty piekarskie i cukiernicze
  • Strefa Koncentratów Spożywczych (kawa, herbata, oleje, przyprawy)
  • Strefa Żywności Regionalnej ( Polska i Europa)
  • Strefa BIO Żywności
  • Strefa Grillowania (zewnętrzna)
  • Strefa Alkoholi (wino, piwo, cydr, alkohole mocne)
  • Strefa Restauracji Narodowych
  • Strefa Pokazów Kulinarnych
  • Strefa Edukacyjna

Zostaną zaprezentowane;

  1. produkty przemysłu spożywczego z zakresu:
    • przetwórstwa owocowo-warzywnego
    • przetwórstwa koncentratów spożywczych
    • przetwórstwa mięsnego i rybnego
    • przetwórstwa jajczarsko-drobiarskiego
    • przetwórstwa mleczarskiego
    • przetwórstwa piekarskiego i cukierniczego
    • przetwórstwa spirytusowego, winiarskiego i browarniczego
    • przetwórstwa ziemniaczanego
    • przetwórstwa olejarskiego i tłuszczowego
  1. regionalne produkty spożywcze z wybranych regionów Polski
  2. regionalne produkty spożywcze z wybranych regionów Europy
  3. dania serwowane w restauracjach narodowych
  4. sposoby przygotowywania potraw na bazie produktów spożywczych prezentowanych podczas targów – Strefa Edukacyjna
  5. sposoby serwowania potraw przez kelnerów
  6. sposoby wykorzystania produktów spożywczych w żywieniu indywidualnym i zbiorowym

Dodatkowo odbędą się liczne pokazy kulinarne i cukiernicze, przeprowadzane przez znanych szefów kuchni i cukierników.

Newsletter Ptak Warsaw Expo

Wyrażam zgodę na przetwarzanie przez PTAK S.A. moich danych osobowych w celach marketingowych.

FreshMail.pl