Relacja 2017

Relacja 2017 2017-07-28T15:20:42+00:00

SMACZNIE I ŚWIATOWO
NA MIĘDZYNARODOWYCH
TARGACH ŻYWNOŚCI
WARSAW FOOD EXPO

Ministrowie i delegacje przedsiębiorców z siedmiu europejskich krajów, znani z ekranów telewizorów mistrzowie smaku – Ewa Wachowicz, Pascal Brodnicki i Joseph Seeletso, a także szefowie kuchni, kelnerzy oraz eksperci ds. żywności i żywienia przybyli na Międzynarodowe Targi Żywności Warsaw Food Expo, które odbyły się w dniach 1-3 czerwca 2017, w warszawskim Nadarzynie, w Ptak Warsaw Expo. Krajem partnerskim targów były Węgry.

To były bardzo smaczne targi. Na 20 tysiącach metrów kwadratowych swoją ofertę przedstawiło prawie 300 wystawców z Polski i świata: Węgier, Bułgarii, Rumunii, Meksyku, Słowenii, Gruzji, Litwy i Słowacji, którzy zaprezentowali żywność i napoje wysokiej jakości, produkty tradycyjne i regionalne, produkty spożywcze dla gastronomii, BIO żywność. Wystawa została podzielona na Stefy branżowe: mięsa, mleka, owoców i warzyw, żywności regionalnej,
BIOżywności, alkoholi oraz dodatkowe strefy atrakcji: grillowania, pokazów kulinarnych i edukacyjną. Warsaw Food Expo były świetną okazją do zbudowania przez wystawców międzynarodowych relacji biznesowych. Służyły temu sesje matchmakingowe. Podczas trzech sesji odbyło się w sumie 85 spotkań polskich i zagranicznych przedsiębiorców.

Targi były także wydarzeniem politycznym. Towarzyszyły spotkaniu Ministrów Rolnictwa Grupy Wyszehradzkiej poszerzonej o Bułgarię, Rumunię i Słowenię, które odbyło się w Ptak Warsaw Expo w dniach 1-2 czerwca. Po raz pierwszy na targach w Polsce gościli ministrowie aż 7 państw. Ministrowie wraz z  towarzyszącymi im delegacjami przedsiębiorców wzięli udział w otwarciu targów oraz zwiedzili wystawę. Podczas pierwszego dnia wydarzenia odbyła się także debata z udziałem ministrów pod hasłem: „Zrównoważony rozwój i innowacyjne rolnictwo. Średnio i długoterminowe wyzwania dla sektora w krajach Grupy Wyszehradzkiej”. Targi odbywały się pod honorowym patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Pana Krzysztofa Jurgiela.
Wydarzenie skierowane było zarówno do profesjonalnych odbiorców, jak i wszystkich tych, którzy lubią gotować, ciągle szukają inspiracji kulinarnych i chcieli na żywo spotkać gwiazdy kuchni. Twarzami targów byli znani i lubiani: Ewa Wachowicz, Pascal Brodnicki oraz Joseph Seeletso. Najsmaczniejszymi atrakcjami Warsaw Food Expo były degustacje żywności i napojów z całej Polski i świata. Można było m.in. zasmakować w polskiej żywności tradycyjnej i lokalnej, przygotowanej przez Koła Gospodyń Wiejskich, gęsinie, daniach z produktów ekologicznych, potrawach ze ślimaków, wędlinach drobiowych, a także aromatycznej kawie. W Strefie Wina można było spróbować win polskich, węgierskich, izraelskich, hiszpańskich, rumuńskich, bułgarskich, słoweńskich,
słowackich, gruzińskich i czarnogórskich. Kolejną smaczną okazją był grill umieszczony na terenie zewnętrznym.

Niemniej ciekawe były pokazy kulinarne i cukiernicze, a także warsztaty w wykonaniu mistrzów kuchni m.in. z Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni oraz z Klubu Szefów Kuchni oraz efektowne pokazy i rywalizacje kelnerów z Akademii Kelnerskiej Grzegorza Górnika (w tym VI Mistrzostwa
Polski Hydrosommelierów i X Mistrzostwa Polski Kelnerów) Swoje seminaria zorganizował również magazyn Wino. Odbyły się również prelekcje dla  profesjonalistów: „Catering mały i duży” – skierowane do osób odpowiedzialnych za rozwój cateringu, prowadzone przez ekspertów z Krajowej Rady Gastronomii i Cateringu, a także z Zakładu Zarządzania w Gastronomii i Hotelarstwie Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie oraz „Restauracja i hotel w zgodzie z regionem” – wykłady skierowane do osób zarządzających gastronomią w restauracjach i hotelach, przygotowane przez ekspertów z Zakładu Technologii Gastronomicznej i Zakładu Badań Konsumpcji SGGW. Dla rodzin zaplanowano wykłady: „Żywienie dzieci i młodzieży – podstawą ich rozwoju –
najnowsze zalecenia” dr hab. Magdaleny Górnickiej z Katedry Żywienia Człowieka SGGW oraz „Młode kobiety – odżywianie zamiast odchudzania – fakty i mity” mgr Magdaleny Siuba- Strzelińskiej dietetyka z Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie.
Międzynarodowe Targi Żywności Warsaw Food Expo 2017 odbyły się w dniach 1-3 czerwca w Ptak Warsaw Expo, w warszawskim Nadarzynie. Dla  niezmotoryzowanych organizator przygotował bezpłatne autobusy z warszawskiego Dworca Centralnego i Zachodniego.

OBRADY GRUPY GV4+3

Pod koniec rocznej prezydencji Polski w Grupie Wyszehradzkiej odbyło się drugie spotkanie Ministrów Rolnictwa państw Grupy Wyszehradzkiej oraz Bułgarii, Rumunii i Słowenii.
Na zaproszenie Ministra Krzysztofa Jurgiela w 1-2 czerwca 2017 roku ministrowie rolnictwa krajów GV4+3 spotkali się w Nadarzynie podczas Międzynarodowych Targów Żywności Warsaw Food Expo 2017.
Omówiono szereg zagadnień dotyczących priorytetów w obszarze rolnictwa i rozwoju obszarów wiejskich, jakie polska prezydencja w Grupie Wyszehradzkiej wskazała oficjalnie w programie swojego przewodnictwa.
O podjętych decyzjach minister Krzysztof Jurgiel oraz pozostali ministrowie – przewodniczący delegacji z poszczególnych krajów – poinformowali podczas konferencji prasowej.
Najistotniejszym tematem była przyszłość Wspólnej Polityki Rolnej po 2020 roku. Uczestnicy spotkania, w konkluzjach dyskusji, podpisali dokument kierunkowy, podsumowujący wspólne oczekiwania siedmiu państw poszerzonej Grupy Wyszehradzkiej w odniesieniu do WPR po 2020 roku.

Uczestnicy dzisiejszych obrad kontynuowali dyskusję rozpoczętą podczas pierwszego spotkania ministrów w październiku ub. roku na temat mechanizmów rynkowych na rynkach cukru i zbóż.
Omówiono ponadto kwestie dotyczące programu Horyzont 2020, w tym w szczególności współpracy na rzecz silniejszego włączenia potencjału badawczego krajów Europy Środkowo- Wschodniej w realizację projektów w obszarze rolnictwa. Istotne miejsce w trakcie spotkania ministrów zajął także temat nieuczciwych praktyk handlowych w łańcuchu dostaw żywności oraz wpływu na sektor rolny tzw. dyrektywy RES II, zakładającej stopniowe wycofywanie przez Komisję Europejską wsparcia dla produkcji biopaliw z surowców rolnych.
W przededniu oficjalnego spotkania Ministrowie Rolnictwa państw Grupy Wyszehradzkiej oraz Bułgarii, Rumunii i Słowenii zwiedzili Międzynarodowe Targi Żywności Warsaw Food Expo 2017. Targi te są poświęcone branży spożywczej, a w tegorocznej edycji uczestniczy blisko 300 wystawców z Polski i zagranicy, z
bogatą ofertą różnorodnych produktów mięsnych, mleczarskich, owocowo-warzywnych, wyrobów cukierniczych, napojów, w tym również wina, piwa, cydrów, wódek i nalewek.

Źródło:
Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, 2 czerwca 2017 r.
www.minrol.gov.pl/Ministerstwo/Biuro-Prasowe/Informacje-Prasowe/Obrady-Grupy-GV4-3

– Dzisiejsza Deklaracja jest wspólnym stanowiskiem przed debatą, która będzie się odbywała przez cały rok w Unii Europejskiej – podkreślił gospodarz konferencji przypominając jednocześnie, że polski rząd przyjął już kierunkowe stanowisko w sprawie przyszłości WPR.
Wypracowane wspólne postulaty dotyczące najistotniejszych elementów i kierunku zmian WPR będą mogły być oficjalnie prezentowane na forum UE w trakcie dalszej dyskusji na temat przyszłości tej ważnej polityki.
– W konkluzjach z dzisiejszych obrad zapisaliśmy, że bardzo ważna jest kwestia ziemi rolnej – podkreślił minister Jurgiel.
– Każde państwo powinno mieć możliwość kształtowania zasad obrotu ziemią, tak aby ta ziemia służyła przede wszystkim narodowym interesom i nie było spekulacji. Nasze wspólne stanowisko jest w jednoznaczne – dodał polski minister rolnictwa.

Każdego dnia targów odbywały się

150-lecie KÓŁ
GOSPODYŃ WIEJSKICH

Prezentacje i degustacje produktów wpisanych na listę
produktów tradycyjnych i lokalnych Ministerstwa Rolnictwa
i Rozwoju Wsi, przygotowane przez Koła Gospodyń Wiejskich

STREFA GRILLOWANIA

Pokazy kulinarne i degustacje grillowanych potraw

STREFA BIOżywności

Degustacje żywności BIO

STREFA POKAZÓW
KULINARNYCH IGT

Pokazy baristyczne Late Art i degustacja kawy
przy użyciu ekspresów La Vibiemme
Pokazy i degustacje dań kuchni molekularnej
Pokazy wypieku gofrów i degustacje
Degustacje sorbetów i lodów
Produkcja i degustacja soków z owoców i warzyw
Pokazy Barmańskie
• Strefa VIP

STREFA POKAZÓW I WARSZTATÓW

Pokazy i warsztaty kulinarne – Kuchnia polska
w międzynarodowym wydaniu w wykonaniu czołowych polskich
szefów kuchni z Klubu Szefów Kuchni

 STREFA POKAZÓW KAWOWYCH

Warsztaty „La Marzocco Latte Art”
Warsztaty w parzeniu kawy metodami alternatywnymi

STREFA KONKURSÓW

Konkursy kulinarne przygotowane i prowadzone przez
wybitnych szefów kuchni z Ogólnopolskiego Stowarzyszenia
Szefów Kuchni i Cukierni

STREFA EDUKACYJNA

Wykłady:
Produkcja i wędzenie kiełbasy – jak pozbyć się związków
smolistych podczas wędzenia tradycyjnego – firma SMOKER
Dekoracje cukiernicze
Mała gastronomia, to takie proste – firma SILEX
Rola tłuszczów w diecie – ich wartość odżywcza i zdrowotna –
Polskie Stowarzyszenie Producentów Oleju

Newsletter Ptak Warsaw Expo

Wyrażam zgodę na przetwarzanie przez PTAK S.A. moich danych osobowych w celach marketingowych.

FreshMail.pl