O targach

O targach 2017-05-26T14:13:39+00:00

WARSAW FOOD EXPO – TARGI PEŁNE POLSKICH I  ŚWIATOWYCH SMAKÓW

W dniach 1-3 czerwca 2017 w Centrum Targowo-Kongresowym Ptak Warsaw Expo odbędą się Międzynarodowe Targi Żywności Warsaw Food Expo 2017, współtowarzyszące spotkaniu Ministrów Rolnictwa Grupy Wyszehradzkiej poszerzonej o Bułgarię, Rumunię i Słowenię. Po raz pierwszy na targach w Polsce gościć będą ministrowie aż 7 państw. Ministrowie wraz z towarzyszącymi im delegacjami przedsiębiorców wezmą udział w otwarciu targów oraz zwiedzą wystawę. Targi odbędą się pod honorowym patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Pana Krzysztofa Jurgiela. Krajem partnerskim wydarzenia są Węgry.

Na 25 tysiącach metrów kwadratowych swoją ofertę zaprezentuje blisko 300 wystawców z Polski i Europy: Węgier, Grecji, Słowenii, Gruzji, Litwy i Słowacji. Podczas targów zaprezentowane zostaną: żywność i napoje wysokiej jakości, produkty tradycyjne i regionalne, produkty spożywcze dla gastronomii, BIO żywność i potrawy serwowane w restauracjach.

Wystawa została podzielona na strefy:

  • Strefa Mięsa (mięso i jego przetwory)
  • Strefa Mleka (mleko i jego przetwory)
  • Strefa Owoców i Warzyw (owoce i warzywa oraz ich przetwory)
  • Strefa Miodu (miód i produkty pszczelarskie)
  • Strefa Piekarsko-Cukiernicza (produkty piekarskie i cukiernicze)
  • Strefa Koncentratów Spożywczych (kawa, herbata, oleje, przyprawy)
  • Strefa Żywności Regionalnej ( Polska i Europa)
  • Strefa BIO Żywności (ekologiczna żywność certyfikowana)
  • Strefa Alkoholi (wino, piwo, cydr, alkohole mocne)
  • Strefa Grillowania
  • Strefa Pokazów Kulinarnych
  • Strefa Edukacyjna

Gwiazdami targów będą znani i lubiani: Ewa Wachowicz, która spotka się z odwiedzającymi i opowie o swojej kulinarnej pasji, Pascal Brodnicki, który na targowej scenie zaprezentuje swoje kulinarne umiejętności promując zdrowe gotowanie oraz Joseph Seeletso. Joseph zaprezentuje dania kuchni afrykańskiej i podpowie jak najlepiej połączyć je z winem, a także będzie patronował niezwykłemu konkursowi kulinarnemu „Od Okawango po Bałtyk”. Celem przedsięwzięcia jest wyłonienie wybitnych talentów kulinarnych wśród kucharzy pracujących w restauracjach i hotelach w Polsce.

Najsmaczniejszymi atrakcjami targów będą degustacje żywności i napojów z całej Polski i świata. Można będzie m.in. zasmakować w polskiej żywności tradycyjnej i lokalnej, przygotowanej przez Koła Gospodyń Wiejskich, gęsinie, daniach z produktów ekologicznych, potrawach ze ślimaków, wędlinach drobiowych, a także aromatycznej kawie. Koneserzy wina spróbują win polskich, portugalskich i izraelskich. Kolejną smaczną okazją będzie Piknik Zbożowy pełen produktów z ziaren polskich zbóż. Na terenie zewnętrznym odbędzie się natomiast wielkie grillowanie, nad którym czuwać będą profesjonaliści z Polskiej Ekologii oraz z firmy Smoker.

Niemniej ciekawie zapowiadają się liczne pokazy kulinarne i cukiernicze, a także warsztaty w wykonaniu mistrzów kuchni m.in. z Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni oraz z Klubu Szefów Kuchni. Kolejną atrakcją będą efektowne pokazy i rywalizacje kelnerów z Akademii Kelnerskiej Grzegorza Górnika (w tym VI Mistrzostwa Polski Hydrosommelierów i X Mistrzostwa Polski Kelnerów) oraz seminaria magazynu Wino.

Międzynarodowe Targi Żywności Warsaw Food Expo 2017 odbędą się w dniach 1-3 czerwca w Ptak Warsaw Expo, w warszawskim Nadarzynie. Dla niezmotoryzowanych organizator przygotował bezpłatne autobusy z warszawskiego Dworca Centralnego i Zachodniego.

Szczegółowy program na stronie: www.warsawfoodexpo.pl

 

Newsletter Ptak Warsaw Expo

Wyrażam zgodę na przetwarzanie przez PTAK S.A. moich danych osobowych w celach marketingowych.

FreshMail.pl